Interaktivita ve školce: Obohaťte svoji třídu

Interaktivita ve školce: Obohaťte svoji třídu

Interaktivní technologie dokážou být skvělým pomocníkem i ve školce. Stačí se nebát je vyzkoušet. V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejdůležitějších informací, které vám pomůžou s výběrem interaktivity pro vaši třídu předškoláků.

V naší nabídce najdete dva druhy projekční interaktivní techniky – LCD panely a interaktivní projektory. Jde o produkty, které prodáváme samostatně, ale i jako součást různých sestav. Pojďme se tedy podívat na to, proč jsou interaktivní technologie to pravé, jaké jsou výhody a nevýhody LCD panelů a interaktivních projektorů a jak je to s bezpečnostní.

Existuje několik rozdílů mezi interaktivním projektorem a LCD panelem.

Proč interaktivní technologie?

Interaktivita v podobě LCD panelů a projektorů dokáže lehce pomoct učiteli ve školce oživit každodenní aktivity. Trénování grafomotoriky, rozlišování tvarů, barev, čísel a písmen, logické přemýšlení nebo i sledování pohádek a videí – to všechno zvládnete využít díky LCD panelu nebo projektoru.

Možnosti využívání různých aplikací nebo her se však mezi LCD panelem a projektorem liší. Interaktivní projektor dokáže pouze duplikovat obrazovku laptopu nebo počítače. Na jeho využívaní je tedy potřeba i jiné zařízení. Naopak LCD panel má v sobě zabudován Android, který z něho vytváří samostatné zařízení v podobě zvětšeného tabletu nebo mobilu.

Způsobů, jak využít interaktivitu pro vzdělávání předškoláku, je několik. Můžete si například prostřednictvím internetu vyhledat online aplikace a webové stránky, které nabízí množství zábavných her. Další možností, kterou nabízí jen LCD panel, je stažení různých aplikací přímo do systému prostřednictvím obchodu s aplikacemi, jak to znáte z Google Play. Některé aplikace, například Note nebo Whiteboard, jsou už v interaktivních zařízeních nainstalovány. Tyto aplikace umožňují psaní, vytváření různých tvarů a mnohem víc.

Interaktivní technologie nabízí možnost využívat různé aplikace.

LCD panely

Na našem e-shopu si můžete vybrat z LCD panelů značek Avtek a Optoma. Tyto produkty nabízíme v různých rozměrech. Jako ideální velikost pro školky doporučujeme rozměr s úhlopříčkou 65“.

LCD panely je možné umístit na dva druhy zvedacích systémů – ALLIAS a PYLON. Vzhledem na flexibilnější možnosti zdvihu bychom doporučovali zvolit zvedací systém PYLON, který zabezpečí pohyb LCD panelu do výšky, která bude ideální i pro nízké děti.

LCD sestava na zvedacím systému PYLON.
 

V případě LCD sestav máme k dispozici různé možnosti, které zabezpečí kombinaci interaktivního LCD panelu a klasické tabule pro popis. Vzhledem na zvýšenou bezpečnost doporučujeme ve školkách využít sestavu Interaktivní displej 65“ s tabulí na fix na pylonech, která je bez křídel. K této sestavě je možné dát i zámek, který zabezpečí zamknutí přední tabule před LCD panelem.

Výhody LCD panelu:

  • je uživatelsky přívětivější,
  • jde o lepší variantu z hlediska používaní,
  • je efektivnější při procvičování motoriky,
  • je lepší z hlediska odezvy,
  • při výběru rozměru 65“ jde o levnější variantu,
  • díky zabudovanému Androidu funguje samostatně a na jeho provoz není potřeba připojit laptop nebo počítač,
  • má k dispozici množství portů, které umožňují napájení různých zařízení včetně laptopu nebo počítače,
  • napájecí kabeláž je bezpečně skrytá,
  • je bezúdržbový,
  • má dlouhou životnost,
  • není potřeba ho kalibrovat,
  • nabízí možnost popisu perem i prstem,
  • pero k LCD panelu je tenčí, co umožňuje lepší úchyt,
  • díky ochrannému sklu je téměř nemožné ho při běžném používaní poškodit.

Nevýhody LCD panelu:

  • porty pro napájení různých zařízení má na spodní části, díky tomu je méně bezpečný z hlediska kabeláže při používání jiných zařízení.

Interaktivní projektory

Na našem e-shopu si můžete vybrat z interaktivních projektorů značek Optoma a Epson. Interaktivní projektory je potřeba kombinovat s projekční plochou, ideálně s tabulí, čímž vznikají interaktivní sestavy.

My nabízíme interaktivní sestavy na stěnu nebo na zvedacím systému SZAL nebo PYLON. Vzhledem na flexibilnější možnosti zdvihu bychom, stejně jako v případě LCD panelů, doporučovali zvolit zvedací systém PYLON, který zabezpečí ideální umístění tabule s projektorem i pro nízké děti.

Sestava s interaktivním projektorem na zvedacím systému PYLON.

Interaktivní projektory umožňují interakci pomocí pera. Pro popis prstem je potřeba dokoupit a nainstalovat k interaktivnímu projektoru dotykovou jednotku.

Výhody interaktivního projektoru:

  • má dlouhou životnost,
  • díky kombinaci interaktivity a popisovací plochy je praktičtější na používání,
  • je bezpečnější z hlediska kabeláže, jelikož všechny kabely jsou v bezpečné výšce.

Nevýhody interaktivního projektoru:

  • vyžaduje si pravidelnou údržbu v podobě čištění filtrů,
  • je potřeba ho kalibrovat, přičemž jde o samostatnou kalibraci pro dotyk perem a pro dotyk prstem,
  • pero k interaktivnímu projektoru je tlustší,
  • hůře reaguje na okolní světlo.

Bezpečnost

Otázka bezpečnosti je v případě výběru zařízení do třídy ve školce klíčová. My naše produkty dodáváme s ohledem na to, kdo a jak bude tyto produkty používat. Proto se snažíme s vámi komunikovat a navrhnout vám řešení na míru.

V případě elektronických zařízení, jako je LCD panel nebo interaktivní projektor, je důležitá bezpečnost kabeláže. U obou produktů je napájecí kabel skrytý. V případě další kabeláže při napájení jiných zařízení, například laptopu nebo počítače, jsou kabely u interaktivních projektorech v bezpečné výšce. U LCD panelů jsou porty pro napájení na spodní straně panelu, což si vyžaduje zvýšenou pozornost. LCD panel ale nepotřebuje pro své fungování žádné další zařízení, takže tyto porty nemusí být pravidelně využívány.

Kabeláž dataprojektoru.

Kombinace interaktivity s tabulí pro popis se sebou může také přinést bezpečnostní rizika. Bezpečnou možností je sestava s jednou tabulí. Upevnění tabule na zeď ale v případě interaktivity omezuje její možnosti, proto doporučujeme využití zvedacího systému PYLON, který díky svému rozsahu zabezpečí, že i ty nejmenší děti budou moci
s tabulí pracovat.

Interaktivní projektor na zvedacím systému PYLON na ZŠ Udlice.

Posledním aspektem, kterým se v rámci bezpečnosti budeme zabírat, jsou dotyková pera pro ovládání interaktivity. LCD panely umožňují dotyk prstem i perem bez instalace dodatečných produktů nebo speciální kalibrace. Tyto pera jsou tenká a nemají v sobě zabudované baterky, což je činí nejen lepší pro trénování úchytu, ale i bezpečnější. Interaktivní projektory primárně fungují na dotyk speciálního pera, které je potřeba nakalibrovat. Pro dotyk prstem je potřebné dokoupit dotykovou jednotku. Tyto pera jsou tlustší a obsahují baterky. Jde tedy o méně praktickou a méně bezpečnou alternativu.

Interaktivní pera u LCD panelu.

Interaktivita otevírá školkám hodně možností. Se správným výběrem a s ohledem na zvýšenou bezpečnost můžete svou třídu předškoláků lehce zabavit i vzdělávat.

Abyste si byli jistí, že vaše školka bude mít to pravé, neváhejte nám napsat na
obchod-skola@vms.cz. Rádi vám poradíme a společně najdeme ideální řešení.

Darina Hudecová
Autor: Darina Hudecová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.